Kategoriarkiv: Fysisk arbetsmiljö

Ljusterapi på jobbet.

Nu när solen äntligen verkar ha hittat his så sitter jag och funderar på solen och ljusets betydelse för människan. Vi får ju i oss D-vitamin av solen och denna vitamin är väldigt viktig för att vi inte ska drabbas av depressioner och sånt.

Så nu när jag sitter här på altanen och filosoferar så funderar jag på om det inte hade varit en bra idé för företag att ge sina anställda ljusterapi under hösten och vintern. Vore det inte en bra idé? Det är ju många forskare som redan nu säger att depressionerna kommer att öka i år pga vädret.

Så visst innebär det ju en kostade att erbjuda sin personal detta. Men jag vill ändå hävda att det kommer vara en billig investering jämför med att folk blir sjukskrivna och/eller ineffektiva för att de helt enkelt inte mår bra.

Inte så dum idé va?

ljusterapi

Downshifters

Måste dela med mig av denna artikeln som jag tyckte var så himla bra om ”downshifters”. Folk som valt att ta ett steg tillbaka från fulltecknade kalendrar, konsumtionsbehov och högt tempo.

Jag vet att jag har pratat om det förut här i min blogg om att jag tror att hela samhället hade mått så mycket bättre om vi inte har arbetat så mycket som vi gör nu. Känns som vi är inne i någon form av ekorrhjul med så mycket måsten att vi bränner ut oss själva.

Får för mig att så många har så höga krav på dig själva att de inte reder ut situationen. Man ska ha ett fint och modernt hem, senaste kläderna, ny bil, nyaste mobilen och så vidare. Ovanpå detta så ska man helst göra karriär eller i alla fall ha ett bra jobb, vara den perfekta föräldern som är med på barnens alla aktiviteter och helst så man ha egentid också.

För mig är det inte så svårt att de att denna ekvationen inte kommer att gå ihop i längden. Därför blir jag så glad när jag läser att det till och med har skapats ett begrepp för denna typen av människor som valt att stiga av ekorrhjulet innan det är för sent och istället insett att livet är så mycket mer än att bara leva upp till en massa måsten.

stress

Dödsolyckor på jobbet.

I helgen så städade jag undan en massa papper och tidningar och då hittade jag Socialdemokraternas vallöften som jag skummade igen lite. Då fastnade jag för en viss mening: ”införa en nollvision för dödsolyckor på jobbet”. Jag måste säga att jag nog varit väldigt naiv och trott att detta redan fanns. Vad är alternativet? ”Lite svinn får man räkna med?”

De skrev också att det sker en dödsolycka per vecka som är så allvarlig att personen avlider. Detta hade jag heller ingen aning om och ska jag vara helt ärlig så trodde jag inte på det. Så jag var tvungen att googla det. Tyvärr så verkar det vara sant enligt statistik från arbetsmiljöverket.

Som sagt jag fick mig verkligen en tankeställare här för jag trodde verkligen inte att man behövde sätta upp ett mål för sin politik om att det ska vara nollvision för arbetsolyckor, men så är det ju tydligen inte.

Visst, de finns ju klart yrkesgrupper som har väldigt riskfyllda arbeten som poliser, brandmän, yrkeschaufförer och så vidare. Jag förstår ju att dessa typer av yrken har stora risker och det har jag ju vetat hela tiden. Det blev bara så väldigt konstigt för mig när man sätter upp det som mål i ett valmanifest eftersom det borde vara en självklarhet för alla att ha som mål att ingen ska dö på sin arbetsplats, även om det nog i praktiken kommer vara omöjligt att uppnå.

dödolyckor

 

Tänk om alla arbetsplatser utgick från denna artikeln

Jag blev glad ända in i själen när jag läste denna artikeln från Prevent. Här utgår man verkligen från HELA människan och ser alla faktorer som i alla fall enligt mig påverkar vår hälsa.

Tycker det är bra att det också står hur individen själv kan påverka sin arbetsmiljö. Det är inte enbart upp till chefen eller företaget att skapa en bra arbetsmiljö för just mig. Vi har också ett stort egenansvar vilket jag tycker kommer fram bra här. Jag hoppas och önskar verkligen att vi kommer få fler och fler arbetsplatser som utgår ifrån detta tänket!

arbmiljopaverkan

Vad är en bra arbetsmiljö för mig?

Vad som är en god arbetsmiljö kan säker variera kraftigt beroende på vem man frågar. En del vill säkert ha fina och fräscha lokaler, för andra är det kollegorna som är viktigast och för vissa så är det känslan av kontroll och struktur som är viktig.

För mig är fysik och psykisk arbetsmiljö lika viktiga. Jag har arbetat på en arbetsplats med fantastiska lokaler. Stolarna var ergonomiska, skrivbord som gick att höja och sänka, utsikt över havet, frukt och kaffemaskiner.

Men det hjälpte inte när jag inte trivdes med mina arbetssituation. Känslan av att aldrig känna att jag räcker till. Mina kollegor och jag hade otaliga timmar övertid och ändå kändes det som att vi aldrig kom ifatt arbetsuppgifterna. Jag såg hur flera av mina kollegor drabbades av utbrändhet och andra stressrelaterade åkommor. Till slut fick jag nog och valde att söka annat jobb. Det nya jobbet medförde en lite längre lön och inte så påkostade lokaler. Men för mig var det inte viktigt. Just där och då var det min psykiska arbetsmiljö och hälsa som var viktigare än något annat.

dålig arbetsmiljö