Kategoriarkiv: Psykisk arbetsmiljö

Ljusterapi på jobbet.

Nu när solen äntligen verkar ha hittat his så sitter jag och funderar på solen och ljusets betydelse för människan. Vi får ju i oss D-vitamin av solen och denna vitamin är väldigt viktig för att vi inte ska drabbas av depressioner och sånt.

Så nu när jag sitter här på altanen och filosoferar så funderar jag på om det inte hade varit en bra idé för företag att ge sina anställda ljusterapi under hösten och vintern. Vore det inte en bra idé? Det är ju många forskare som redan nu säger att depressionerna kommer att öka i år pga vädret.

Så visst innebär det ju en kostade att erbjuda sin personal detta. Men jag vill ändå hävda att det kommer vara en billig investering jämför med att folk blir sjukskrivna och/eller ineffektiva för att de helt enkelt inte mår bra.

Inte så dum idé va?

ljusterapi

Downshifters

Måste dela med mig av denna artikeln som jag tyckte var så himla bra om ”downshifters”. Folk som valt att ta ett steg tillbaka från fulltecknade kalendrar, konsumtionsbehov och högt tempo.

Jag vet att jag har pratat om det förut här i min blogg om att jag tror att hela samhället hade mått så mycket bättre om vi inte har arbetat så mycket som vi gör nu. Känns som vi är inne i någon form av ekorrhjul med så mycket måsten att vi bränner ut oss själva.

Får för mig att så många har så höga krav på dig själva att de inte reder ut situationen. Man ska ha ett fint och modernt hem, senaste kläderna, ny bil, nyaste mobilen och så vidare. Ovanpå detta så ska man helst göra karriär eller i alla fall ha ett bra jobb, vara den perfekta föräldern som är med på barnens alla aktiviteter och helst så man ha egentid också.

För mig är det inte så svårt att de att denna ekvationen inte kommer att gå ihop i längden. Därför blir jag så glad när jag läser att det till och med har skapats ett begrepp för denna typen av människor som valt att stiga av ekorrhjulet innan det är för sent och istället insett att livet är så mycket mer än att bara leva upp till en massa måsten.

stress

Luciatåg

Idag var det ett extra trevligt avbrott i vardagen. Musikelever från estetiska programmet kom och gick luciatåg för oss. De var verkligen riktigt duktiga och sjöng i stämmor.

Särskilt roligt tyckte jag att det var att det var så många pojkar med i tåget. De sjöng också The little drummer boy tillsammans. På ”min tid” så ville inga pojkar vara med i något luciatåg frivilligt utan de fick tvingas att vara med. Men jag antar att det är stor skillnad när de är musikintresserade, och de hade fantastiska röster också.

Så nu känner jag verkligen att jag har en skön julkänsla inför helgen. Tänkte sätta på lite glögg nu och se om vi inte har några lussekatter kvar i frysen sedan jag bakade sist. Imorgon tänkte jag baka knäck och chokladfudge.

Personligen är jag inte så förtjust i chokladfudge men min man älskar dem så jag gör det mest för hans skull. Men det är ju klart att en och annan bit kommer att slinka ner hos mig också. Visst är det märkligt att man äter saker som man egentligen inte tycker om bara för att det finns framför en?

Luciatåg

Tänk om alla arbetsplatser utgick från denna artikeln

Jag blev glad ända in i själen när jag läste denna artikeln från Prevent. Här utgår man verkligen från HELA människan och ser alla faktorer som i alla fall enligt mig påverkar vår hälsa.

Tycker det är bra att det också står hur individen själv kan påverka sin arbetsmiljö. Det är inte enbart upp till chefen eller företaget att skapa en bra arbetsmiljö för just mig. Vi har också ett stort egenansvar vilket jag tycker kommer fram bra här. Jag hoppas och önskar verkligen att vi kommer få fler och fler arbetsplatser som utgår ifrån detta tänket!

arbmiljopaverkan

Vad är en bra arbetsmiljö för mig?

Vad som är en god arbetsmiljö kan säker variera kraftigt beroende på vem man frågar. En del vill säkert ha fina och fräscha lokaler, för andra är det kollegorna som är viktigast och för vissa så är det känslan av kontroll och struktur som är viktig.

För mig är fysik och psykisk arbetsmiljö lika viktiga. Jag har arbetat på en arbetsplats med fantastiska lokaler. Stolarna var ergonomiska, skrivbord som gick att höja och sänka, utsikt över havet, frukt och kaffemaskiner.

Men det hjälpte inte när jag inte trivdes med mina arbetssituation. Känslan av att aldrig känna att jag räcker till. Mina kollegor och jag hade otaliga timmar övertid och ändå kändes det som att vi aldrig kom ifatt arbetsuppgifterna. Jag såg hur flera av mina kollegor drabbades av utbrändhet och andra stressrelaterade åkommor. Till slut fick jag nog och valde att söka annat jobb. Det nya jobbet medförde en lite längre lön och inte så påkostade lokaler. Men för mig var det inte viktigt. Just där och då var det min psykiska arbetsmiljö och hälsa som var viktigare än något annat.

dålig arbetsmiljö