Kategoriarkiv: Utbrändhet

Lång semester i år

I år har jag faktiskt tagit semester 14/12 till 3/1 och det ska bli helt underbart. Jag har arbetat så mycket övertid i höst så nu fick det vara nog. Jag har berättat förut hur jag har sett både vänner och kollegor gå in i väggen för att de pressat sig för hårt.

Det är dock väldigt lätt att bara köra på och tänka att man ska ”vila sedan”. Problemet är bara att sedan sällan kommer. Jag vet ju själv hur december är, man ska handla julklappar, baka, sätta upp tomtar, klä granar och mycket mer.

Så i år så kommer jag försöka att göra det så lätt för mig som möjligt och faktiskt försöka hitta julefrid. Jag vill inte känna att jag måste skynda mig att baka eller sätta upp julsaker. Jag vill göra det för att jag vill! Och jag vill njuta av det medan jag gör det och inte se det som en uppgift som måste slutföras. Så i år så kommer jag att ha tid att koka knäck och baka lussekatter samtidigt som jag gnolar med till härlig julmusik. Om det så tar mig hela dagen så är det ok för jag har ju semester 🙂

Vill önska er en god jul och ett gott nytt år om vi inte hörs innan!

julefrid

Downshifters

Måste dela med mig av denna artikeln som jag tyckte var så himla bra om ”downshifters”. Folk som valt att ta ett steg tillbaka från fulltecknade kalendrar, konsumtionsbehov och högt tempo.

Jag vet att jag har pratat om det förut här i min blogg om att jag tror att hela samhället hade mått så mycket bättre om vi inte har arbetat så mycket som vi gör nu. Känns som vi är inne i någon form av ekorrhjul med så mycket måsten att vi bränner ut oss själva.

Får för mig att så många har så höga krav på dig själva att de inte reder ut situationen. Man ska ha ett fint och modernt hem, senaste kläderna, ny bil, nyaste mobilen och så vidare. Ovanpå detta så ska man helst göra karriär eller i alla fall ha ett bra jobb, vara den perfekta föräldern som är med på barnens alla aktiviteter och helst så man ha egentid också.

För mig är det inte så svårt att de att denna ekvationen inte kommer att gå ihop i längden. Därför blir jag så glad när jag läser att det till och med har skapats ett begrepp för denna typen av människor som valt att stiga av ekorrhjulet innan det är för sent och istället insett att livet är så mycket mer än att bara leva upp till en massa måsten.

stress

Stark påmminnelse om varför arbetsmiljö är så viktigt

Idag har jag varit och fikat med en av mina fd kollegor som tråkigt nog drabbades av utbrändhet för två år sedan. Hon ska börja arbetspröva 2 timmar om dagen från och med 1/6. Jag hoppas verkligen att det kommer gå bra för henne.

Det var roligt att se att hon fått tillbaka färgen i ansiktet och att hon är mycket gladare. Hon har kämpat länge för att komma dit hon är nu men hon känner att hennes kropp har förändrats. Hon säger att det är som om den har skaffat sig ett eget försvarssystem. Om det blir för stressat runtomkring henne så är det precis som att hjärnan lägger av säger hon. Hon bli på något sätt helt apatisk och kan inte företa sig någonting.

Kanske är det ett sätt som hennes kropp har skapat för att tvinga henne att lyssna på den? Hennes kropp har kanske byggt upp ett system för att se till att hon inte hamnar i utbrändhet igen? Kroppen är fantastisk och jag är helt övertygad om att den hela tiden talar om för oss hur den mår, men att vi är dåliga på att lyssna. Kanske har min väninnas kropp utvecklat ett sätt som tvingar henne att lyssna…….

 

harmoni